20 września 2011

Zupa z porów z papryką i ryżem

Lubię pory. Lubię je surowe dodane do surówki lub marynowane w sosie sojowym. Lubię ich odmieniony smak po usmażeniu czy grillowaniu. Lubię patrzeć, jak pięknie zmienia się barwa zieleni wzdłuż warzyw. Lubię je, bo przypominają mi ozdabianie sałatek na Święta w domu rodzinnym w czasach dziecięcej beztroski. Lubię też zupę z porów. Dzisiaj z dodatkiem papryki- elementu chrupiącego i rozweselającego kolor zupy :) i ryżu. Wyszła idealna, niczego bym w niej nie zmieniła. Spróbujecie?

zupa z porów z papryką i ryżem

Składniki
(dla 4 osób na 2 dni)
1/2 szklanki ryżu
1/2 kg ziemniaków
1 kg porów lub więcej :)
2 średnie marchewki
1 nieduża pietruszka
kawałek selera
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki oleju/ oliwy

Wykonanie
Ryż płuczę kilkakrotnie w misce, wrzucam do garnka, zalewam 1,5 szklanki wody, zagotowuję, dodaję pół łyżeczki soli i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody (ok 10 min.), wyłączam gaz i daję mu dojść pod przykrywką- ok 10 min.
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka, zalewam wodą (ok 2 l), zagotowuję, dodaję pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę i seler i gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu ok 25 min. W trakcie gotowania dorzucam płaską łyżkę soli, listki laurowe i ziele angielskie.
W czasie jak warzywa się gotują przygotowuję pory: odrzucam kilka zewnętrznych liści, koniec z korzeniem i drugi z ciemnozielonymi liśćmi, przecinam wzdłuż na pół i porządnie płuczę pod bieżącą wodą, wytrząsam wilgoć i kroję w dość cienkie paski. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pory i smażę mieszając na średnim ogniu ok 10 min. Wrzucam do blendera wraz z białymi warzywami z wywaru (kilka marchewek jak się trafi to też biedy nie będzie) i miksuję. Wrzucam puree do garnka, dodaję również ryż, mieszam, dosmaczam solą, pieprzem i gałką, podgrzewam chwilę. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Smacznego :)


Oceń przepis:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz