11 września 2011

Surówka z porem i śliwkami

Dość oryginalna w smaku :) Słodko- kwaśna, dodatek sporej ilości soku z cytryny i otartej z niej skórki, sprawia, że jest przyjemnie orzeźwiająca. Nie obawiajcie się, dodatek słodkiego jabłka i śliwek doskonale równoważy kwaśny smak.
Inspirację znalazłam w książce Hanny Szymanderksiej "Kuchnia Polska. Potrawy regionalne". Moje modyfikacje: pominęłam czosnek, szczypior i cukier, a dodałam czerwoną paprykę.

surówka ze śliwkami


Składniki
(jako dodatek do obiadu dla 4 osób- dzielimy składniki na pół)
500 g pora
200 g jędrnych śliwek węgierek
1 mała czerwona papryka
1 duże słodkie jabłko
sok z jednej średniej niewoskowanej cytryny i starta z niej skórka (tylko żółta wierzchnia warstwa); jeśli nie macie dostępu do cytryny eko, to należy ją porządnie wyszorować szczoteczką i sparzyć, ewentualnie pominąć skórkę, ale IMO szkoda by było
5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
sól, pieprz
garść natki pietruszki

Wykonanie
Z porów odrzucam kilka pierwszych liści, ścinam części z zielonymi liśćmi i korzeniem, przecinam wzdłuż na pół i tak płuczę pod bieżącą wodą. Kroję na dość cienkie półplasterki, mieszam z olejem. Jabłko obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, kroję w kostkę, mieszam z sokiem z cytryny i jej skórką. Wypestkowane śliwki kroję w cienkie paseczki, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych- w kostkę. Łączę składniki, dodaję posiekaną natkę, 3 spore szczypty soli, odrobinę pieprzu, mieszam. Gotowe, smacznego!

śliwki


Oceń przepis:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz