23 lutego 2011

Gulasz z ciecierzycą i kiszonymi ogórkami

Połączenie kiszonych ogórków i pomidorów bardzo nam zasmakowało, a ciecierzyca jest zawsze mile witana na moim stole. Dzisiaj prezentuję danie wypełnione lubianymi smakami, pożywne i sycące, idealne na tę porę roku.

gulasz z ciecierzycą i kiszonymi ogórkami

Składniki
(dla 4 osób na 2 dni)
ok 400 g ciecierzycy /cieciorki/
duża puszka pomidorów w zalewie lub ok 1 l gęstego przecieru pomidorowego
2 średnie cebule
6 niedużych ogórków kiszonych
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
2 większe ząbki czosnku
łyżka majeranku
3 łyżki oleju
Wykonanie
Ciecierzycę moczę przez noc, następnego dnia gotuję ok godziny /bez dodatku soli/, pod koniec gotowania wody powinno być jak najmniej, właściwie tylko tyle by nie przypalić ziaren.

gulasz z ciecierzycą i kiszonymi ogórkami

W trakcie gotowania ciecierzycy smażę na rozgrzanym na patelni oleju pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodaję zblendowane z zalewą pomidory, podgrzewam przez ok 10 minut, dodaję do ciecierzycy, wrzucam listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i sól. Gotuję na małym ogniu ok 10 minut. Dorzucam pokrojone drobno (lub starte na tarce o grubych oczkach) ogórki, wciskam przez praskę czosnek i po kilku minutach wyłączam gaz.

gulasz z ciecierzycą i kiszonymi ogórkami

Zjadamy z ryżem, kaszą lub kromką chleba. Smacznego!


Oceń przepis:

4 komentarze:

  1. Jak szaleć to szaleć - czwarty dziś komentarz. Nie robiłem tego dzisiaj ale to narazie ulubiona moja potrawa z Twoich przepisów.
    Skomentowałem ją na starej stronie - i to był chyba mój pierwszy raz z cieciorką. Robiłem już 3 razy i będę pewnie mógł rodzinę na to złapać bo ogórki robią tą potrawę! a oni je uwielbiają.
    Jeszcze będzie o soi... przy tych zielonych z ogródka.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze, to rowniez jedna z naszych ulubionych wydan ciecierzycy :) Tak, ogorki sa rownie istotne co ciecierzyca i pomidory :)

      Usuń
  2. Wyszło extra! Palce lizać :) dodałam jeszcze 3 pieczarki i łyżeczkę pasty z ostrej papryczki (własnej produkcji) smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, wyszedł pyszny :D Nawet Babcia zjadła całą miseczkę, choć nie toleruje potraw bez mięsa :) I te chrupiące ogóreczki!

    OdpowiedzUsuń