Dawno
nie wstawiałam nic śniadaniowego, a ten "serek" bardzo nam zasmakował.
Poza tym, to niezła dawka składników odżywczych. Sok z kiszenia ogórków
możemy wykorzystać w kuchni dodając go do sałatek, ukisić w nim możemy
orzechy, nasiona, o sałacie pisała Edyta (klik klik), ja kisiłam również kwiaty cukinii ;). Przepis na serek odnalazła Alicja na stronie Ani (klik klik). Ja go nieco zmieniłam, dodałam siemię lniane, pietruszkę i ogórek kiszony. Bardzo polecam, smakuje solo lub z kromką chleba.
Alicja polecała również serek z kiszonych nerkowców, za który wezmę się niebawem i nie kazała kisić słonecznika ;)
Robiłam
ten serek nie patrząc na uwagi Ani, ona najpierw moczyła migdały w
wodzie, następnie obrała, zmiksowała i moczyła w soku z kiszonych
ogórków. Ja miałam migdały /a właściwie płatki migdałowe/ bez skórki,
wypłukałam je tylko i moczyłam od razu w kiszonce przez noc.
Składniki
120 g płatków migdałowych
1 szklanka soku z kiszonych ogórków
garść natki pietruszki
1 mały kiszony ogórek
3 łyżki siemienia lnianego
opcjonalnie sól
Wykonanie
Migdały
płuczę, zalewam kiszonką i zostawiam na noc. Następnie przekładam do
blendera i miksuję podlewając tyle soku by uzyskać odpowiednią
konsystencję (ja dodałam ok pół szklanki, jeśli masa będzie bez
dodatków- dodajemy mniej). Następnie dodaję posiekaną natkę, podprażone
ne suchej patelni siemię lniane i drobno pokrojony ogórek, mieszam. Na
koniec można dosmaczyć solą. Smacznego :)
Oceń przepis:
{[['']]}
Pyszny i prosty, pod warunkiem, że człowiek nie pokusi się o próbę zmiksowania migdałów ręcznym blenderem - zbierałam z całej kuchni kawałki nasion... Natomiast resztki, które zostały w miseczce, bardzo mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.