Nutella,
to za dużo powiedziane- stwierdził małżonek- ale niezłe, a ja się pod
tym podpisuję. Takie niby czekoladowe smarowidło, które można
wykorzystać do chleba, jako nadzienie np. rogalików czy przekładankę do
ciast lub ciastek. Podstawą jest dobrej jakości awokado. Powinno być
lekko miękkie, takie, które bez oporu da się rozgnieść widelcem. Jeśli
kupicie twardsze sztuki, dajcie im szansę i pozwólcie dojrzeć przez
kilka dni. Dojrzałe awokado ma maślano- orzechowy smak i jest pyszne!
Składniki
1 duże awokado
4 łyżki syropu z agawy (lub więcej), ewentualnie cukier
2 czubate łyżki masła orzechowego
3 łyżki kakao (lub więcej)
szczypta soli
mile
widziany dodatek startego cynamonu i innych lubianych dodatków (kawałki
orzechów, wiórki kokosowe, bakalie, w wersji dla dorosłych ekstrakt z
wanilii)
Wykonanie
Obrane
awokado kroję i blenduję na gładką masę, dodaję posostałe składniki i
mieszam. Dosłodzić należy wg własnego uznania, ja dodałam 4 łyżki
syropu, po dodaniu kakao masa była mniej słodka, mnie odpowiadało, mąż
'kazał' ;) dosłodzić. Istotne jest również masło orzechowe, najlepsze
jest domowe oczywiście lub kupione w Evergreenie,
z dostępnych w sklepach stacjonarnych, najrozsądniejsze ma chyba
Primavika (czytajcie skład!). Gotową miksturę przechowuję w zakręconym
słoiku.
Oceń przepis:
{[['']]}
Naszła mnie ochota na małe co-nieco, a że miałam wszystkie składniki zrobiłam nutellę. PRZEPYSZNA!
OdpowiedzUsuń