W tym roku królową jesienno- zimowych surówek jest u mnie czerwona /czyli fioletowa ;)/ kapusta.
Robię z niej tak zwaną "surówkę pałowaną"
 ;) Po pokrojeniu kapusty, posypaniu szczyptą soli i wymieszaniu z 
niewielką ilością oliwy, ubijam ją pałką przez kilka minut, aż białe 
części nabiorą jasnofioletowej barwy.
"Pałowanie"
 odpowiednio zmiękcza kapustę, staje się ona bardziej soczysta i pyszna 
:) Spróbujcie, od kiedy "odkryłam" ten sposób, nikt mnie nie przekona do
 obgotowywania tego warzywa ;)
Bazą każdej tak przygotowanej kapusty jest u mnie- podobnie jak w surówkach marchewkowych (klik)- słodkie jabłko starte na tarce o dużych oczkach, zmieszane z sokiem z cytryny, do tego oczywiście sól.
Dalsze dodatki wg upodobań, dzisiaj pyszna wersja z dodatkiem marchewki, musztardy i prażonego słonecznika, polecam :)
Składniki
(dla 4 osób)
ok 400 g czerwonej kapusty
1 średnie słodkie jabłko
3 łyżki soku z cytryny
1 średnia marchewka
4 łyżki oliwy
czubata łyżeczka musztardy
2- 3 czubate łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika
Wykonanie
Kapustę
 szatkuję, wrzucam do miski, posypuję szczyptą soli, mieszam z 2 łyżkami
 oliwy i ubijam pałką do momentu, aż białe części zmienią kolor na 
jasnofioletowy.
Obrane
 jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z sokiem z cytryny, 
łączę z kapustą, dodaję startą na grubej tarce marchew. Pozostałą oliwę 
mieszam z musztardą, dodaję do surówki, dosmaczam solą, dorzucam 
uprażone pestki, Smacznego :)
Oceń przepis:
{[[' ']]}
']]}
 
 
Zrobiłam, bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńhttp://przystole.blox.pl/2013/10/Surowka-z-czerwonej-kapusty-z-marchewka-i-jablkiem.html