11 lipca 2013

Pomidorowa tofucznica z czarną solą i szczypiorkiem

Nareszcie nadszedł czas, gdy pomidory smakują pomidorami, rumienią się te uprawiane cywilizowanymi sposobami, a sprzedawane na straganach osiągają coraz lepsze ceny. 
Czas na ulubioną tofucznicę! Mogłabym jeść ją w tym okresie codziennie na śniadanie, (niekoniecznie) zagryzając kromką dobrego pieczywa.



Składniki
(dla 3 - 4 osób)
ok 300 g naturalnego tofu
3 większe pomidory
płaska łyżeczka czarnej soli (lub zwykłej, ale polecam czarną)
pełna łyżeczka łagodnego curry
4 łyżki oleju
garść szczypioru



Wykonanie
Pomidory zalewam wrzątkiem, odstawiam na kilkanaście minut, następnie obieram, kroję dość drobno miąższ odrzucając drewniane środki.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam curry, prażę przez ok minutę na niewielkim ogniu, dorzucam rozgniecione widelcem tofu wymieszane z solą, podgrzewam mieszając przez kilka minut. Dodaję pomidory, starając się nie wlewać dużej ilości soku, który puściły, inaczej potrawa będzie za rzadka i trzeba będzie odparowywać sos. Podgrzewam przez kilka minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji, u mnie niedługo, lubię wilgotną formę tofucznicy. Po wyłączeniu gazu posypuję solidną porcją pokrojonego szczypioru. Zjadamy solo lub z kromką dobrego chleba, smacznego!




Oceń przepis:

8 komentarzy:

  1. Tofucznica tylko z pomidorkami! Będę cierpieć, gdy ich zabraknie. Dodaję też często oliwki.
    Gdzie zaopatrujesz się w czarną sól?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W internetach ;)
      W mojej mieścinie takich cudów nie uświadczysz...
      Chyba nawet w Evergreenie mają?

      Usuń
    2. Czarna sól jest w sklepie Ekolubek z odbiorem osobistym w Warszawie. A swoją drogą: tofucznica wygląda świetnie i bardzo dobre zdjęcia.

      Usuń
    3. Ma też Vegepack w ofercie.

      Usuń
  2. Mniam, co za pychotka. Jeszcze nie jadłam tofucznicy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś, kiedyś mnie napadło żeby zrobić tofucznicę, ale nie wiem czemu nie smakowała mi dokumentnie. Koniecznie wypróbuje Twoja wersję. Na zdjęciach wygląda przynajmniej klawo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj rano przyrządziłam i pożarłam. Pyszne (i pisze to osoba, która jajecznicy nie znosiła nawet za dawnych czasów z jajkiem w jadłospisie). Uczciwie jednak przyznaję, że ja ogólnie uwielbiam tofu, zwłaszcza to naturalne, które niektórym wydaje się pozbawione smaku (dla mnie zaś smakuje jak dao!).
    Dziękuję za wszystkie przepisy (to jeden z moich dwóch ulubionych blogów kulinarnych) i pozdrawiam!
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Tofucznica to moja ulubiona tofu-potrwa.
    Polecam wersję w bułce – czyli TOFUBAB. Smakuje pysznie.
    Zapraszam na mój blog: http://tafubab.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń