11 marca 2013

Pasta chrzanowo- migdałowa

Dzisiaj pyszna pasta migdałowo - chrzanowa, którą możecie wykorzystać na kanapkach, pasztetach, kotletach, użyć  jako przyprawę w sałatkach lub wymieszać ze startymi upieczonymi/ ugotowanymi burakami i stworzyć pyszną wegańską ćwikłę, co i ja miałam w planach, ale tak nam posmakowała baza (w tym córci!), że zjedliśmy ją w takiej formie. Będę musiała na nowo więc zmierzyć się z tarciem chrzanu. To jest moja kolejna propozycja świąteczna.



Składniki
ok 200g korzeni chrzanu
1/2 szklanki migdałów
woda z kiszonych ogórków lub zwykła
1 większe słodkie jabłko
4 łyżki gęstej części z odstanego w lodówce mleka kokosowego
sok z połowy cytryny lub więcej
ewentualnie sól

Wykonanie
Migdały zalewam gorącą wodą, odstawiam na kilkanaście minut, następnie przelewam zimną i obieram. Zalewam wodą z kiszonych ogórków (lub zwykłą) i moczę przez noc. Następnego dnia płuczę i blenduję dodając stopniowo kokos.
Obrane jabłko ścieram na tarce o drobnych oczkach, mieszam z sokiem wyciśniętym z cytryny. Obrane korzenie chrzanu również ścieram na tarce z drobnymi oczkami (można to zrobić przy otwartym/ uchylonym oknie), mieszam z jabłkiem, migdałami i kokosem, dosmaczam jeśli trzeba (dodatkowy sok z cytryny, ewentualnie sól). Najlepiej smakuje następnego dnia i później. Przechowuję ją w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni.


Oceń przepis:

8 komentarzy:

  1. naprawdę mnie intryguje jak smakuje takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Namoczyłam wczoraj 200 g migdałów z przeznaczeniem na pastę, ale jakoś zjadłam wszystko wczoraj podczas oglądania filmu i niestety nie mam już migdałów :-( Ale jak tylko kupię to na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś o podjadaniu namoczonych wiem :)
      ale do pysznego chleba warto mieć i pyszną pastę :)

      Usuń
  3. A to mi się bardzo bardzo podoba!
    :)
    Chrzan to moja wielka miłość. WIELKA :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polka, to było bardzo dobre :)
      I też- bardzo lubię chrzan!

      Usuń